Big in data met Vivianne Bendermacher
22 juli 2016 [08:57], 20396 views
Door Redactie

Big in data met Vivianne Bendermacher

Vivianne Bendermacher, beter bekend als Techionista, spot alle trends op het gebied van innovatie en technologie. Ze treedt regelmatig op als tech-expert voor onder meer RTL Boulevard en Lindanieuws.nl én is op 4 oktober live te zien en te horen op SAS Forum Nederland. In deze gastblog vertelt ze over haar liefde voor (big) data.

Iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol: big data. Of je nou bij een groot mediabedrijf werkt, bij een verzekeraar, of bij de bakker op de hoek: big data gaat er overal als zoete koek in. En terecht, want data is goud. Althans… als data in context wordt geplaatst. Want dan kun je conclusies trekken, waar je wat mee kunt. Dan kun je slimmer worden, beter én winstgevender. Geweldig!

Meer premie door zwarte auto

Maar niet voor iedereen… Voor mij is het bijvoorbeeld slecht nieuws. Sinds dit jaar rij ik namelijk in een zwarte MINI Cooper. En mensen met een zwarte auto zijn de klos bij sommige verzekeringsmaatschappijen. Ik betaal met mijn zwarte bolide, volgens een onderzoek van de Consumentenbond, 9 procent meer premie dan iemand met een witte auto. En waarom betaal ik meer? Omdat uit de cijfers nou eenmaal blijkt dat zwarte auto’s vaker bij ongelukken betrokken zijn. En dan mag ik nog van geluk spreken dat ik geen Honda rijd, want dan was de kans helemaal groot dat ik een brokkenpiloot zou worden. Jammer voor de verzekeraar, gelukkig voor mij.

Nu is het goede nieuws, voor zowel mij als de verzekeraar, dat ik nogal verslavingsgevoelig ben. Nee, niet aan allerlei spannende middelen; ik ben verslaafd aan data. Ik track mijn slaap, mijn stappen, mijn eten, mijn gewicht, mijn buikomtrek (sinds ik zwanger ben), mijn hartslag, het CO2-gehalte in mijn huis, mijn vetpercentage, mijn BMI, mijn gelezen boeken, mijn tijdsbesteding en mijn locatie. En dat is over het algemeen goed voor mijn gezondheid. Niet omdat ik nou zo’n healthfreak ben, maar wel omdat ik van mooie grafieken hou en nogal competitief ben ingesteld. Een dal in mijn bewegingsgrafiek, is mijn eer te na. Dus ik laat mijn zwarte wegmonster steeds vaker staan en kies voor de bus. Want het openbaar vervoer leidt tot meer stappen en dat levert mooiere grafieken op. Een stijgende lijn in mijn gewichtsstaatjes was tot voor kort zorgwekkend, en nu volstrekt volgens (blijde) verwachting.

Vivianne in een grafiek

Ja, data: ik hou ervan. Zoveel zelfs dat ik nog een stap verder wilde gaan. Want kan ik mezelf als mens ook in een grafiekje plotten? Is er een grafiek denkbaar die optelt tot 100 procent Vivianne? Jazeker, die is er. Ik heb mijn genoom in kaart laten brengen. Een paar jaar geleden spuugde ik in een buisje, stuurde dat op naar Amerika, en ‘ik’ kwam terug als keurige optelsom. Ik blijk voor 2,4 procent Ashkenazi (Joods, red.) te zijn, voor 6,3 procent Aziatisch en ondanks mijn nogal Duits-klinkende achternaam, schuilt er ook een overduidelijke Brit in mij (16,8 procent). En… mooie bijvangst van deze exercitie: ik blijk gezegend met de spieren van een sprinter. Als ik me op de atletiekbaan waag, is de kans zomaar aanwezig dat er een Dafne Schippers in mij schuilt. Ik zie kansen. Maar niet aan mijn verzekeraar vertellen hoor, want dan schiet mijn premie vast weer omhoog. Hardlopers zijn tenslotte doodlopers.

Vivianne Bendermacher

 Op SAS Forum belicht Vivianne de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie, onder meer tijdens een speciale ontbijtsessie samen met onze data-expert Jos van Dongen. Kijk hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor SAS Forum.

 

Reacties

Deze blog gaat verhuizen!
14 juli 2020 [08:44], 4645 views

Deze blog gaat verhuizen!

Vanaf 1 augustus vind je onze blogs over business analytics, AI en machine learning op Hidden Insights.

 

Lees meer  

Geeks of the world: unite!
3 juni 2019 [06:00], 7317 views

Geeks of the world: unite!

Geeks unite at the SAS Analytics Forum and at SAS Curiosity Forum! They will broadcast all their expertise and insights they have gathered from the marvelous world of Mach [...]

 

Lees meer  

Treant Zorggroep zet data steeds slimmer in
21 mei 2019 [11:24], 6490 views

Treant Zorggroep zet data steeds slimmer in

Met het SAS platform heeft Treant een stevig fundament gelegd voor datagedreven zorg.

 

Lees meer  

Algoritmes, de illusie van objectiviteit
6 mei 2019 [11:30], 8248 views

Algoritmes, de illusie van objectiviteit

Een vooroordeel is een typisch menselijk verschijnsel. We zijn allemaal bevooroordeeld, door onze eigen aard, en elke dag nemen we talloze beslissingen die ge [...]

 

Lees meer  

MWC19: van vouwbare mobieltjes en 5G tot AI
15 maart 2019 [12:21], 12477 views

MWC19: van vouwbare mobieltjes en 5G tot AI

Op het Mobile World Congress in Barcelona werden de laatste innovaties van de nog steeds zeer dynamische telecom industrie getoond.

 

Lees meer  

Kunnen organisaties met hun huidige Customer Data Platforms de juiste beslissingen nemen?
7 februari 2019 [10:09], 8638 views

Kunnen organisaties met hun huidige Customer Data Platforms de juiste beslissingen nemen?

Data stelt organisaties in staat betere beslissingen te nemen. Maar kunnen de organisaties met de Data Platforms die ze nu al gebruiken dit ook al doen?

 

Lees meer  

SAS benoemd tot leider in enterprise insight platforms door analistenbureau
24 januari 2019 [09:02], 9842 views

SAS benoemd tot leider in enterprise insight platforms door analistenbureau

SAS is door analistenbureau Forrester benoemd tot leider in Enterprise Insight Platforms. 

 

Lees meer  

Onze fitness-data delen met onze verzekeraar? Waarom ook niet?
2 januari 2019 [09:02], 9840 views

Onze fitness-data delen met onze verzekeraar? Waarom ook niet?

Een Amerikaanse verzekeraar beloont klanten die hun fitness-data delen. Daar komen praktische en privacygerelateerde bezwaren bij kijken, maar Mark Lambrecht ziet oo [...]

 

Lees meer  

SAS voor Containers:  snelheid, wendbaarheid en schaalbaarheid voor cloudimplementaties
29 november 2018 [12:22], 9334 views

SAS voor Containers: snelheid, wendbaarheid en schaalbaarheid voor cloudimplementaties

Er is een toenemende belangstelling voor op containers gebaseerde software.

 

Lees meer  

Hoe verandert de technologische ontwikkeling de strategie van toezicht en handhaving?
23 november 2018 [09:21], 3434 views

Hoe verandert de technologische ontwikkeling de strategie van toezicht en handhaving?

Big data, data analytics, Internet of Things, cryptomunten, blockchain, kunstmatige intelligentie, FinTech en robotisering spelen een steeds belangrijkere rol in het [...]

 

Lees meer